Porte de l’Europe Kirchberg | Luxembourg

Location
Kirchberg, Luxembourg
Year
2014
Typology
Mixed-use
Size
40.000 m²
Status
Competition
Client
CDCL Promotions SARL, ATA SA, Arizona Investissements SA
Associate
BIG
About

The project for the mixed-use development Porte de l’Europe takes place
along the JFK Avenue, at the west entrance to the prominent business zone Kirchberg in
Luxembourg City. The program of the competition included the development of the mixeduse
buildings, consisting of a housing tower with 21 floors with around 130 apartments, an
office building of around 6.000 m² and another 6.500 m² of retail and service area.

The housing tower, with its facades in white limestone, is situated at the east end of the
site, set back behind the two existing administrative towers (Porte de l’Europe). Our idea
was to play with the scale: to create modules and stack them on top of each other, by
rotation and offset, creating sort of a fan. The green roof of the 1st floor kindergarten
rises up to the higher housing floors, only to enrich the terraces with vegetation, and
offer pleasant view from the bottom center of the site. The floors of the housing tower
are developed by pixelization: the modules rotate and shift, orienting the views from
the apartments towards the cite and the city. This movement also allows a great variety
when it comes to different apartment configurations and sizes. This ”inside” facade of
the housing tower differs in character and form from the ”outside” one. The idea was to
respect the existing urban context of the business area, by leaving those outer facades
vertical and protective.

The office tower is situated on the other end of the site, by visually creating a formal
balance with the housing segment. Proportionally, it is more related to the surrounding
administrative buildings. The main structure consists of horizontal slabs, superposed and
shifted, thus allowing direct visual communication with the Philharmonie on the other side
of the street. This superposition of the floors leaves space for the direct sunlight in the
public central open space. The form created this way attracts attention from the Avenue,
and invites visitors to stop and explore. The restaurants and cafes that surround the
central square and the Avenue animate the public space beyond the working hours.